Ontdekkers‎ > ‎

Hatsjepsoet

Naam ontdekker:  Hatsjepsoet
Geboren:  ca. 1479 v. Chr
Gestorven:  ca. 1458 v/ Chr.
Land:  Egypte
Geboorteplaats:
 ?
Getrouwd met:
 ?
Kinderen:
dochter Neferoere

Korte beschrijving van zijn/haar leven:

Bijzonder aan haar was dat ze een van de zeldzame vrouwelijke farao's in Egypte was. Haar naam betekent "eerste onder de vrouwen", en haar tweede naam Maätkare "rechtvaardig is de ka van Ra".
[afbeelding links afkomstig van: Postdlf [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons]

Het idee dat een vrouw koning werd was in die tijd zeer ongebruikelijk, haar opvolger liet haar inscripties weg beitelen zodat het leek alsof ze nooit had bestaan.

Hatsjepsoet wilde de relatie met de oude vijand Hysksos verbeteren. Ze bereidde zich voor en ondernam een reis naar Poent. (Dit is nu het land wat we Somalië noemen). De expeditie bestond uit vijf boten, elke zeventig meter lang, met aantal zeilen, elk schip behuisde 210 man en in elk boot zaten goederen om te ruilen. Een van die goederen was mirre, de favoriete parfum van de farao. De farao keerde terug met vijf boten met diverse waren waaronder 30 levende bomen en hun wortels, dit was de eerste keer dat beschreven is dat (vreemde) bomen werden vervoerd om te herplanten. Ze liet de bomen planten rondom haar dodentempel in Deir el-Bahri.

Hatsjepsoet overleed toen ze op middelbare leeftijd was. Er zijn geen teksten bewaard gebleven waarin haar doodsoorzaak staat aangegeven, zowel moord als natuurlijke oorzaken worden genoemd.

Ontdekking(en) / ontdekkingsreis(reizen):

Hatsjepsoet wilde het weer goed maken met de oude vijanden van Hyksos. Ze bereidde zich voor en ondernam een reis naar de plek Poent. De expeditie bestond uit vijf boten, elke zeventig meter lang, met aantal zeilen, elk schip behuisde 210 man en in elk boot zaten goederen om te ruilen. Een van die goederen was mirre, de favoriete parfum van de farao. De farao keerde terug met vijf boten met diverse waren waaronder 30 levende bomen en hun wortels, dit was de eerste keer dat beschreven is dat (vreemde) bomen werden vervoerd om te herplanten. Ze liet de bomen planten rondom haar dodentempel in Deir el-Bahri.

Informatiebronnen:

Video's:


Informatie opgesteld door:

Groep 7
Basisschool De Krabbenkooi
Bergen op Zoom
website: www.krabbenkooi.nl