Ontdekkers en ontdekkingsreizen

Hiram Bingham III

Hiram Bingham III

Geboren: 19 november 1875, Hawaï

Geboorteplaats en geboorteland: Lutjegast in Nederland

Gestorven: 6 juni 1956, Verenigde Staten

Getrouwd met: Suzanne Carroll

Kinderen: Hiram Bingham lV, Alfred Bingham en Jonathan Bingham

Hiram Bingham III

Foto: Harris & Ewing, photographer, Public domain, via Wikimedia Commons

Biografie:

Hiram Bingham werd geboren op 19 november 1875 in Honolulu, Hawaï. Hij was niet alleen een ontdekkingsreiziger, maar ook een academicus en politicus. 

Hij staat vooral bekend om zijn ontdekking van de oude Inca-stad Machu Picchu in 1912. Bingham keerde meerdere keren terug naar Machu Picchu om opgravingen te doen en droeg bij aan het begrip van de geografie van Zuid-Amerika.

Toen hij nog jong was, leerde hij bergbeklimmen van zijn vader, een vaardigheid die essentieel bleek te zijn toen hij Machu Picchu ontdekte, aangezien de stad zich in het midden van het Andesgebergte bevindt, in Peru. Hij werd geboren in een invloedrijke familie die veel ontdekkingen deed.

Hiram Bingham III was oorspronkelijk op zoek naar de nog niet eerder ontdekte stad Vilcabamba. Toen hij de ruïnes van Machu Picchu zag, dacht hij dat hij Vilcabamba had gevonden, maar later bleek dat niet het geval te zijn. Archeologen ontdekten dat pas rond 1950. Vilcabamba werd uiteindelijk door archeologen zelf gevonden en bleek ook een verloren stad van de Inca's te zijn. 

Machu Picchu

foto: Martin St-Amant (S23678), CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Machu Picchu

Hiram Bingham heeft dus Machu Picchu ontdekt, met daarbij  ongeveer 1400 oude Inca voorwerpen.

Machu Picchu is een oude Inca-stad die hoog in de bergen van Peru ligt, in de regio Cusco. Het staat bekend om zijn prachtige en goed bewaard gebleven archeologische overblijfselen. Machu Picchu werd gebouwd in de 15e eeuw tijdens het bewind van de Inca-keizer Pachacuti.

De site bestaat uit talrijke terrassen, tempels, paleizen en woningen, allemaal gebouwd met enorme steenblokken die nauwkeurig zijn gesneden en in elkaar passen zonder het gebruik van cement. 

Het wordt beschouwd als een meesterwerk van architectuur en engineering van de Inca-beschaving.

Informatie opgesteld door: Daan

Groep: 8

Schoolnaam: De Klarinet

Plaatsnaam school: Lisse

Website school: www.deklarinet.nl