Ontdekkers en ontdekkingsreizen

Pedro Álvares Cabral

ONTDEKKERS EN HERVORMERS – Renaissance/Reformatie/Ontdekkingsreizen (1500 tot 1600)

Pedro Álvares Cabral

Geboren: 1467

Geboorteplaats en geboorteland: Belmonte in Portugal

Gestorven: 1520

Getrouwd met: Isabel de Noronha

Kinderen: Fernão Álvares Cabral, António De Cabral, Constança Cabral, Guiomar De Cabral, Isabel De Cabral, Leonor De Cabral

Pedro Álvares Cabral

Afbeelding: Public domain, via Wikimedia Commons

Pedro Álvares Cabral

Biografie:

Er is weinig bekend over het leven van Pedro Álvares de Cabral terwijl hij toch echt wel een belangrijk persoon was voor de Portugese ontdekkingsreizen! 

Wat we wel weten is dat hij werd geboren in 1467. Hij trouwde in 1503 en kreeg 6 kinderen. 

In 1487 werd hij de bewaker van koning D. João II, dat was van 1481 tot 1495 de koning van Portugal. Daarna kwam koning Manuel I.

Van hem mocht Pedro Álvares de Cabral de leiding hebben over 13 schepen, die bij elkaar de Armada genoemd werden. 

Cabral keerde uiteindelijk terug in 1501. Hij had voor de rest een normaal leven tot 1520, toen overleed hij in Portugal. Hij is 52 jaar geworden.

Rood: Route genomen door Pedro Álvares Cabral van Portugal naar India in 1500.  Donkerblauw: terugreis.

Afbeelding: via Wikimedia Commons

Ontdekking(en) / ontdekkingsreis(reizen)

Cabral ging op expeditie naar India. Toen is hij per ongeluk in Brazilië terecht gekomen. Daarna is hij doorgevaren naar India. Hij had wel 1500 mannen aan boord van de schepen.

Tijdens de expeditie voer hij naar een klein stadje Calicut in India. Het duurde wel 6 maanden voordat hij daar met alle schepen aankwam. Het was de langste expeditie ooit in die tijd. Dat kwam doordat hij niet via een bekende route ging. Maar hij ging per ongeluk (?) met de Armada naar het zuidwesten. Daar zag hij opeens een nieuw land. Zonder te weten of het een vast land was of een eiland, kwam hij op het eiland af en vond daar bevolking. Hij zei: ‘Ik ben hier heen gevaren, ik ken dit niet, niemand heeft deze plek nog ontdekt!’ De bevolking was verbaasd, want zij woonden er toch al? Cabral stuurde een aantal van zijn mensen en inwoners van het land terug naar koning Manuel I en ze vertelden dat ze een nieuw land hadden ontdekt: Brazilië. 

Pedro Álvares Cabral ziet voor het eerst het land dat later bekend zou worden als Brazilië.

Afbeelding: Picryl.com

Cabral zei tegen de rest van de bemanning dat ze verder gingen varen naar India. Het was een moeilijke tocht met grote problemen. De helft van de schepen verloren ze door noodweer, maar uiteindelijk kwamen ze weer de goede richting op. Cabral was heel slim en praatte met de baas van Calicut. Hij gaf hem ook juwelen en mooie stoffen. Toen mochten ze daar een handelsplek maken. De Portugezen hadden heel veel goud en zilver meegenomen om de specerijen mee te kopen. 

Ze wilden daar natuurlijk zoveel mogelijk specerijen vandaan halen om heel rijk te worden. Maar daar waren al Arabieren en die waren de baas van de handel. De Arabieren vielen de Portugezen zomaar aan met 3000 mannen. De Portugezen hadden geen kans om te winnen, de Arabieren hadden heel snel al 50 Portugezen gedood. Een paar Portugezen zwommen naar het schip en vertelden tegen Pedro Alvares de Cabral dat ze waren aangevallen. Hij dacht geen seconden na en zei dat ze moesten aanvallen. ‘Ze moeten weten met wie ze te maken hebben!’ Ze wonnen nu heel makkelijk en de Portugezen zetten de hele Indiase kust vol met handelsposten. Dit waren plekken waar gehandeld werd.  

Het graf van de "ontdekker" van Brazilië: Pedro Álvares Cabral

Onthulling van het graf van de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Álvares Cabral, die Brazilië "ontdekte" in het jaar 1500. Gelegen in de stad Santarém, Portugal, in de kerk van Santa Maria da Graça, staat het graf als een bewijs van het Portugese tijdperk van Ontdekkingen en de sterke banden tussen Portugal en Brazilië.