Roald Amundsen

Tijd van de wereldoorlogen – eerste helft 20e eeuw 1900 tot 1950

Roald Amundsen

Noorse Ontdekkingsreiziger

Roald Amundsen was een Noorse ontdekkingsreiziger en was de eerste mens op de Zuidpool, daardoor is hij wereldberoemd geworden. Hij werd geboren op 16 juli 1872 in Borge. Dat ligt in Noorwegen. Hij is gestorven in juni 1928. Ze weten niet precies welke dag. In 1897 deed Roald Amundsen voor het eerst mee aan een expeditie richting de Zuidpool. Hij was hiervoor met zijn studie medicijnen gestopt. In de jaren daarna ging hij geofysica studeren in Duitsland. Als je geofysica studeert, dan houd je je bezig met de natuurkundige verschijnselen van de aardoppervlakte, de aarde en de dampkring. Eigenlijk was Roald van plan als eerste de Noordpool te bereiken in plaats van de Zuidpool. Maar hij ontdekte dat iemand er al eerder was geweest dan hij, dus bedacht Roald om naar de Zuidpool te gaan. En hij is dan ook de eerste mens die ooit op de Zuidpool is geweest. 

ontdekkingsreizen en ontdekkingen

Toen Roald Amundsen hoorde dat Fridtjof Nansen in 1888 mee mocht op een ontdekkingsreis besloot hij dat hij ook ontdekkingsreiziger wilde worden. Roald Amundsen heeft veel avonturen beleefd tijdens zijn ontdekkingsreizen. Zijn eerste keer dat hij mee ging met een ontdekkingsreis, was in 1897. Hij deed mee aan een Belgische reis richting Antarctica die twee jaar duurde. De baas van de expeditie was Adrien de Gerlache. De Belgica is het schip waarop de leden van de expeditie zaten tijdens de reis. Het is het eerste schip dat een heel jaar in Antarctica blijft. 

Leden van Roald Amundsens Zuidpoolexpeditie 1910-1912 op de pool zelf, december 1911 (van links naar rechts): Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Sverre Hassel en Oscar Wisting - Afbeelding van Olav Bjaaland via Wikipedia

Tweede expeditie

Een paar jaar later, in 1903 was zijn tweede expeditie. Roald Amundsen had toen zelf de leiding. Hij wilde een noordwestelijke doorgang vinden en dat lukte! In 1909 wilde Roald als eerste de Noordpool bereiken. Maar hij kwam erachter dat er al iemand anders was die dat ook ging doen. Dat was Robert Peary, het was hem zelfs al gelukt. Roald veranderde zijn plannen en besloot om dan maar naar de andere kant van de aarde te gaan. Hij wilde naar de Zuidpool. Daar was echt nog nooit iemand geweest, het lukte andere mensen nog niet om daar te komen. De reis begon op 20 oktober 1910. 

Maar Roald kwam erachter dat Robert Falcon Scott ook op weg was naar de Zuidpool. Toen Scott erachter kwam dat Roald Amundsen met hetzelfde plan bezig was, was hij natuurlijk ook niet blij. Roald had wel een voorsprong van 90 kilometer maar Scott had een snellere weg. Daarom besloot Roald ook een snellere weg te nemen. 

Op 14 december 1911 op 15u bereikten Roald en zijn mannen de Zuidpool. Ze bleven daar 3 dagen en lieten brieven achter, voor Scott één en één voor Haakon, de koning van Noorwegen. 

De Britse Robert Falcon Scott arriveerde 35 dagen na Roald op de Zuidpool. Op 25 januari 1912 kwam Roald Amundsen weer aan in Noorwegen. Scott en zijn team kwamen helaas niet meer terug. Ze zijn gestorven op de Zuidpool. 

Op 7 maart liet Roald aan iedereen weten dat hij en zijn team als eerste de Zuidpool hadden bereikt. 

The Norge: De Zeppelin die naar de Noordpool vloog.Afbeelding: National Library of Norway, via Wikimedia Commons

Met Zeppelin naar de Noordpool

In 1925 probeerde Roald om bij de Noordpool te komen met een luchtschip (een zeppelin). De eerste keer mislukte het, maar de tweede keer ging het goed. Dit was op 11 mei 1926. Sommige mensen denken dat hij daardoor de eerste echte mens op de Noordpool is geweest, omdat ze twijfelen of de mensen die zeiden dat ze er waren geweest wel de waarheid vertelden.  

De Zeppelin: N2 ‘Italia’ stortte neer op de Noordpool

Reddingsactie kost Amundsen het leven

Roald Amundsen stierf in 1928 tijdens een reddingsactie. Er was een Italiaan met een luchtschip ook naar de Noordpool geweest. Op de terugweg ging het helemaal niet goed. Het ging hard waaien en sneeuwen. Toen Roald en nog meer mensen de Italiaan wilden redden, stortte hun vliegtuig neer in de noordelijke IJszee en het lichaam van Roald en het vliegtuig zijn nooit teruggevonden.

Informatie opgesteld door

Naam: Isa 

Groep 8

Schoolnaam: de Klarinet

Plaatsnaam school: Lisse 

Website school: https://www.deklarinet.nl/